torsdag 31. juli 2008

OSGrid er en poplær plass og teste servere på

OSgrid er en populær plass hvor man kan koble opp sine serevere sammen med andre som utvikler sine konsepter. Her vil man også kunne få betydelig hjelp fra andre og fra de som er med i utviklingen av OpenSimulator.

Egen "grid" eller ikke?



Det finnes en rekke "grids" (egne servere som tilbyr plass) for opensimulator. Dvs. det er ikke et helt presist begrep. I virkeligheten ligger all informasjon på din egen server som kobles opp mot nettverket. Hver slik server er i prinsipp et eget område, en øy eller flere. Hvor mange regioner man vil ha på sin egen server begrenses mer av kapasitet serveren og linjen man er koblet opp mot.

Men disse grid'ene tilbyr en tilkoblingsmulighet for slike opensimulator servere slik at de tilsammen kan danne et stort antall slike regioner.

Det finnes allerede kommersielle slik grid's.

For mitt eget prosjekt ser jeg for meg at man kjører på eget opplegg slik at man blir uavhengig. Sett i relasjon til skoler, klasser og evt. fengeselsundervisning så vil det være en gunstig løsning.

Det betyr at en egen klasse kan dele en grid og knytte det til sitt eget undervisningsopplegg. Det er mulig å lage egene grid'er for grupper, for hele skolen. Mulighetene er mange. Kanskje blir det først og fremst fleksibiliteten som blir viktig her.

onsdag 30. juli 2008

Linux for alle

Jeg vet fremdeles ikke om jeg skal si at dette stemmer.

Riktignok har linux blitt mye mer behagelig å komme igang med enn tidligere. Det å installere å komme i gang med linux på en stasjonær eller bærbar PC er blitt like enkelt som å installere windows (for de som kan det).

Men når det kommer til mer finurlige saker, ja da kommer linux spøkelse fram i dagen med tekstbaserte terminaler og merkverdige kommandoer.

Det er nå engang slik at Microsoft har klart å posisjonere seg i markedet på en slik måte at vanlige mennesker kjenner grunnprinsippene i bruk av windows. De fleste av oss bruker en eller flere windows baserte maskiner på jobb og/eller hjemme og får det inn med blodet.

Det kan gjøre overgangen til linux tung. Det er andre begreper og til tider helt andre kommando strukturer i linux og det kan være tungt å skille disse fra hverandre.

Jeg har hatt linux på min ene stasjonære PC lenge og brukt den fra tid til annen. Opp gjennom årene har jeg gjort flere forsøk på å bli en linux entusiast, men har gitt opp etterhvert. Enten fordi jeg ikke har følt det enkelt nok, eller fordi jeg har manglet applikasjoner som kan kjøre i linux.

Denne perioden er nok forbi, det er enkelt å kjøre linux, og du finner det meste av programvare til linux. Og ikke å forglemme de fleste er til og med gratis.

Jeg benytter for øyeblikket Ubuntu 8.04 Hardy Heron. Denne skal etterhvert kjøre en Opensimulator server for meg. Som primærbruker av windows (enn så lenge?) så foretrekker jeg grafisk GUI-grensesnitt. Så får vi se hvordan det går.....

tirsdag 29. juli 2008

OpenSimulator sett i ett pedagogisk perspektiv

Jeg har lenge gått å tenkt på muligheter og utfordringer ved å benytte OpenSimulator i et pedagogisk perspektiv. Men det har blitt med tanken.

Det er mange dyktige mennesker som nå har jobbet med dette prosjektet siden tidlig 2007, og nå ser vi konturene at en kraftfull simulator og et godt tilskudd til Metaverse.

Jeg har selv vært fast beboer i SecondLife i snart 2 år, og hatt stort utbytte av det. Men problemet sett i fra et undervisningperspektiv har for meg vært økonomien. I SL (SecondLife) er det forholdsvis store kostnader (selv om det er billigere for undervisningsformål) forbundet med å eie og drive et eget område. Det finnes en rekke Universitet og utdanningsinstitusjoner som er vel etablert der.

Fordi jeg også er involvert i fengselopplæringen, så er jeg avhengig av å finne nettbaserte metoder og verktøy som kan passe i en slik kontekst.

Denne bloggen vil jeg tilegne arbeide med å utforske disse mulighetene både ved bruk av OpenSimulator og SecondLife. Hovedarbeide mitt vil være fokusert rundt bruk av Sosiale 3D verktøy i undervisningen.